Yleisöluento: Mannerheim – Puolan vuodet

Oulun pääkirjasto, Pakkalan sali, maanantai 9.5.2022 klo 18.00


Marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin Puolan vuosista saapuu kertomaan Puola-asiantuntija, varatuomari Jukka Soisalon-Soininen, joka on vuonna 2020 julkaissut aiheesta kirjan yhdessä Anna Soisalon-Soinisen kanssa.

Mannerheim vietti parhaat vuotensa Puolassa. Näistä ajoista hän kirjoittaa muistelmissaan ja niistä kertoo myös hänen kirjeenvaihtonsa. Hämärään ovat jääneet hänen myöhemmät Puolan yhteytensä ajalta, jolloin hän oli luopunut Venäjän armeijan univormusta ja ryhtynyt rakentamaan oman maansa tulevaisuutta.

Puolalla oli Mannerheimin sydämessä paikka hänen elämänsä loppuun saakka. Siitä ei kerro ainoastaan hänen ja ruhtinatar Maria Lubomirskan vuosikymmeniä jatkunut ystävyys vaan myös se, että Mannerheim teki kaikkensa II maailmansodan aikana pelastaakseen Saksan keskitysleireille joutuneet lähimpänsä. Kirjeenvaihto puolalaisten ystävien kanssa jatkui vielä sodan jälkeisinä vuosina.

Valtionhoitajakaudellaan Puolan sekavasta tilanteesta huolimatta Mannerheim lausui maittemme välisten diplomaattisuhteiden syntysanat ja yksityishenkilönäkin hän oli ystävällisten suhteittemme harmaa eminenssi.

Esitelmä pohjautuu Soisalon-Soinisten kirjaan ja sisältää paljon uutta tietoa Mannerheimista ja hänen puolalaissuhteistaan aristokraateista ulaaneihin ja laulajattarista suutarimestareihin. Puolaa ja Puolan historiaa tarkastellaan Mannerheimin silmin ja tuodaan esille myös Puolan merkittävä vaikutus hänen ajatusmaailmaansa.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Oulun Ruotsalainen Klubi ja Pohjois-Suomen Historiallinen Yhdistys.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Kahvitarjoilu ennen esitelmää klo 17.30 alkaen. Lämpimästi tervetuloa!